1236
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
30 dog ogonków li¶ciowych boæwiny
4 z±bki czosnku
1/2 ³y¿ki oliwy lub oleju,
10 dag cebuli
4 ³y¿ki umytych drobno posiekanych listków ro¶lin przyprawowych (pietruszka, estragon, bazylia, cz±ber)
sok cytrynowy
sól
pieprz
Ogonki li¶ciowe boæwiny umyæ, oczy¶ciæ z w³ókien, tak jak rabarbar, zwi±zaæ bawe³nian± nitk± w pêczek. W³o¿yæ do wrz±cej, osolonej wody. Ugotowaæ do miêkko¶ci z dodatkiem drobno posiekanego z±bka czosnku. Ostudziæ, odcedziæ. Cebulê obraæ, op³ukaæ, pokrajaæ w drobn± kostkê. Czosnek obraæ, op³ukaæ, posiekaæ jak najdrobniej. Ugotowane ogonki li¶ciowe pokrajaæ w poprzek w drobne kawa³ki, skropiæ oliw± lub olejem i sokiem cytrynowym, dodaæ przygotowan± cebulê, czosnek i zieleninê. Przyprawiæ do smaku sol±, pieprzem i sokiem cytrynowym. Oziêbiæ w lodówce. Podawaæ do zimnych i gor±cych potraw z ryb i miêsa.