1931
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
70 dag ziemniaków
2 jajka
25 dag ¶wie¿ych ¶ledzi
1 cebula
4-5 ³y¿ek oleju
pó³ szklanki mleka
³y¿ka m±ki
sól
Obrane ziemniaki, umyæ, pokrajaæ na cienkie talarki i prze³o¿yæ do rondla lub naczynia ogniotrwa³ego wysmarowanego t³uszczem. Na warstwie ziemniaków u³o¿yæ filety ze ¶wie¿ych ¶ledzi, posypaæ drobno posiekan± cebul±, podlaæ trochê wody (ok. po³owy szklanki), wlaæ olej. Naczynie postawiæ na p³ytce azbestowej na niewielkim ogniu i dusiæ potrawê pod przykryciem, a¿ ziemniaki zmiêkn±. Wtedy roztrzepaæ jajka, dodaj±c mleko i m±kê, zalaæ potrawê i wstawiæ naczynie do rozgrzanego piekarnika na 10-15 min. Podawaæ od razu z surówkami lub zielon± sa³at±.