612
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
Kuchnia turecka
1/4 kg mielonej baraniny
1 ¶rednia babula drobno posiekana
1 ³y¿eczka drobno posiekanej zielonej pietruszki
2 kromki namoczonego w wodzie razowego chleba
sól pieprz do smaku
1 ma³e jajo roztrzepane
2 ³y¿ki mas³a lub oleju jadalnego
2 ³y¿ki m±ki
3 du¿e pomidory, sparzone, obrane, posiekane
1. Miêso wymieszaæ z cebul±, zielon± pietruszk±, chlebem (wodê odcisn±æ), sol±, pieprzem i jajem, wyrobiæ na jednolit± masê.
2. Formowaæ kulki wielko¶ci orzecha w³oskiego, obtaczaæ w m±ce, wstawiæ do liodówki na godzinê.
3. Na mocno rozgrzanym ma¶le lub oleju zrumieniæ klopsiki ze wszystkich stron.
4. Dodaæ pomidory, zmniejszyæ p³omieñ i dusiæ pod przykryciem przez 25 min, W razie potrzeby podlaæ 2 ³y¿kami wody
5. Podawaæ z zielon± sa³at± lub mizeri± ze ¶mietan±.
Proporcje dla 2-3 osób