salata2

Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...


CESARSKA SA£ATA



Sk³adniki podstawowe:

jedna salata
tutaj tzw. "co¶". Zamiast g³ówki kszta³tem przypomina d³ug± szyjê, jest ciemno zielona i chrupi±ca.


Sa³atê po³o¿yæ wzd³u¿ deski i pokroiæ w poprzek w "plastry" grubo¶ci 2-4 cm. Jak siê "rozsypie" wyp³ukac i osuszyæ.

lekko sucha bulka


No, ewentualnie mo¿e byæ ¶wie¿a. Pokroiæ w grub± kostkê i na wolnym ogniu sma¿yæ w oleju (0.5), lub ma¶le, lub jednym i drugim. Mmmm, mas³o!
Nie przypaliæ. Mo¿na na patelniê wrzuciæ te¿ lekko zmia¿d¿ony z±bek czosnku, który po usma¿eniu bu³ki wyrzucamy. Zlot± bu³eczkê ostudziæ na "ch³onnym" papierze kuchennym. (A propos jak sie ten wynalazek po polsku nazywa?). Bu³ka powinna byæ chrupi±ca i nie ociekaæ t³uszczem.


bekon, ok. 10 deko


Najlepiej kupiæ bardzo cienko krojony. Plastry oczy¶cic ze "skórki", pokroiæ w mniejsze kawa³ki d³ugo¶ci 5cm. Sma¿yc na patelni bez dodatkowego tluszczu, wytopi siê go sporo z bekonu. Kiedy bekon jest lekko br±zowy postêpowaæ jak z bu³k±. Ma byæ chrupi±cy. Mmmmm... "But bacon tastes gooood" - Vincent Vega, Pulp Fiction

Sk³adniki na sos:

jedna szklanka oleju; proszê bardzo, mo¿e byæ oliwa (nawet dziewicza z oliwek), ale zupe³nie
wystarczy zwyk³y olej s³onecznikowy.
pó³ szklanki soku cytrynowego
jedno jajko lekko ¶ciête; mo¿na rozbe³taæ w naczyniu i podgotowaæ ostro¿nie w mikrofalówce przez 30 sekund. ¯ó³tko musi byæ prawie surowe, bia³ko mo¿e byæ tylko czê¶ciowo bia³e. Nie przegotowaæ, bo w sosie bêd± farfocle! (Pamietêcie farfocle w przed/szkolnym kompocie? Ohyda!)
2 ³y¿eczki musztardy dijon
kilka filetów anchovy do sosu i kilka do przybrania
æwieræ szklanki tartego sera parmezan do sosu i æwieræ do posypania na koñcu
sól i pieprz


W³a¶ciwie to je¶li nie omijasz rybek anchovy, to soliæ nie potrzeba. Pieprz dla tych co lubi±.

Sposób przyrz±dzenia sosu:

W mikserze typu do koktailów, z pokrywk±, po³±czyæ wszystkie sk³adniki i nacisn±æ pstryczek. Po oko³o 2 minutach robi siê taki rzadki majonez. Najlepiej przyrz±dziæ z godzinkê przed podaniem, to sie "przegryzie". Ale z powodzeniem mo¿na wtryniaæ ju¿ ³y¿kami z miksera. :-) Kto, ja?
Prosto z miksera? Nie, chyba siê wam pomyli³o.

Sposób aran¿acji:
Sa³atê umie¶ciæ w misce, polaæ sosem i przybraæ chrupi±c± bu³eczk±, bekonem, serem parmezan i filetami anchovy. Mo¿na trochê pogrzebaæ w misce, ¿eby wygl±da³o "artystycznie", a nie jak sterta osobnych warstw.
Maggie Wojciechowska




Je¶li Ci smakuje, zakrzyknij mniam mniam.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • strefamiszcza.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 TrochÄ™ ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyÅ›lÄ… ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.