1044
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
Kuchnia z szybkowaru
40 dag soczewicy
10 dag s³oniny lub boczku
1 cebula
5 szklanek wody
sól i pieprz do smaku
S³oninê lub boczek pokroiæ i przysma¿yæ w szybkowarze. Cebulê oczy¶ciæ i pokroiæ, razem z soczewic± wrzuciæ na rozgrzan± s³onin i przez 15 minut sma¿yæ stale mieszaj±c, by siê ; nie przypali³y. Nastêpnie wlaæ wodê, lekko posoliæ i zamkn±æ szybkowar. Ogrzewaæ 20 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnêtrznego. Po ugotowaniu dosoliæ do smaku i posypaæ pieprzem. Podawaæ do gor±cej kie³basy, gotowanego boczku itp.
Uwaga. Z dodatkiem zielonej sa³aty ze ¶mietan± mo¿e stanowiæ danie kolacyjne.