1571
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
5 dag suszonych grzybów,
5 dag kaszy manny,
du¿a cebula,
4 ³y¿ki t³uszczu,
5 ³y¿ek tartej bu³ki,
sól,
pieprz,
majeranek lub ga³ka muszkato³owa,
4 jaja,
³y¿ka m±ki ziemniaczanej
Grzyby umyæ i ugotowaæ. Na wywarze z grzybów ugotowaæ mannê. Gdy ostygnie - dodaæ majeranku lub ga³ki muszkato³owej do smaku, m±kê ziemniaczan±, czê¶æ tartej bu³ki. Grzyby drobno posiekaæ, dodaæ posiekan± i przesma¿on± cebulê, tart± bu³kê, 2 jaja i pieprz. Z manny robiæ owalne krokiety, sp³aszczaæ je, nak³adaæ farsz, maczaæ w rozmieszanym jaju, panierowaæ i sma¿yæ na rozgrzanym t³uszczu. Podawaæ z surówkami.