2181
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
SOS ZIEMNIACZANY - Sosy : Wirtualna Kuchnia Polska
Sos ziemniaczany
350 ml wywaru z ko¶ci lub miêsa,
50 ml ¶mietany,
20 dag ziemniaków,
8 dag cebuli,
4 dag t³uszczu,
3 dag m±ki,
natka pietruszki,
sól, pieprz
Cebulê obraæ, op³ukaæ, drobno pokroiæ, usma¿yæ, wymieszaæ z m±k±, lekko zrumieniæ, rozprowadziæ zimnym wywarem szybko mieszaj±c trzepaczk± zagotowaæ, dodaæ ziemniaki i ugotowaæ. Pod koniec gotowania wlaæ ¶mietanê. Sos po³±czyæ z posiekan± natk± pietruszki, doprawiæ do smaku. Podawaæ do potraw miêsnych.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
MM