238

Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...


Slonskie jodlo :




Piernik na skwarkach










 

Skladniki:

Miod naturalny 50 dag.
Maka 120 dag.
Skwarki 30 dag.
Cukier 40 dag.
Jaja 8 szt.
Soda oczyszczona 2 lyzki.
Kakao 3 dag.
Przyprawy do piernikow 3 paczki
Lub : gozdziki,cynamon,imbir,kolendra i anyz
 

 
Przepis:

Miod stopic wraz z cukrem w rondlu,dodac zmielone skwarki,przyprawy do piernikow i wystudzic.Mase przelozyc do miski.Do chlodnej masy dodac przesiana make,sode,kakao i cale jaja.Calosc dokladnie wymieszac za pomoca palki do ucierania i pozostawic w chlodnym miejscu na 4 dni.Po uplywie tego czasu nalozyc na wysmarowana tluszczem blache i wypiekac w piekarniku o temp ok.200 stopni C.Piernik ten struktura przypomina ciasto kruche.

 
 
 
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • strefamiszcza.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.