238
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
Slonskie jodlo :
Piernik na skwarkach
Skladniki:
Miod naturalny 50 dag.
Maka 120 dag.
Skwarki 30 dag.
Cukier 40 dag.
Jaja 8 szt.
Soda oczyszczona 2 lyzki.
Kakao 3 dag.
Przyprawy do piernikow 3 paczki
Lub : gozdziki,cynamon,imbir,kolendra i anyz
Przepis:
Miod stopic wraz z cukrem w rondlu,dodac zmielone skwarki,przyprawy do piernikow i wystudzic.Mase przelozyc do miski.Do chlodnej masy dodac przesiana make,sode,kakao i cale jaja.Calosc dokladnie wymieszac za pomoca palki do ucierania i pozostawic w chlodnym miejscu na 4 dni.Po uplywie tego czasu nalozyc na wysmarowana tluszczem blache i wypiekac w piekarniku o temp ok.200 stopni C.Piernik ten struktura przypomina ciasto kruche.