44_1384

Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...



STRUCLA Z DZEMEM - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Strucla z d¿emem
60 dag (3 szklanki) m±ki,
3/4 szklanki mleka,
5 dag dro¿d¿y,
10 dag (5 ³y¿ek) cukru,
8 dag margaryny,
2 jaja,
szczypta soli,
10 dag marmolady,
30 dag d¿emu, t³uszcz do formy

M±kê przesiaæ. Rozrobiæ dro¿d¿e w ciep³ym mleku, a nastêpnie dodaæ szklankê m±ki. Rozczyn wymieszaæ i pozostawiæ do wyro¶niêcia. Jaja rozmieszaæ z cukrem, bujaæ (najlepiej na parze) do rozpuszczenia cukru i po³±czyæ z wyro¶niêtym rozczynem. Dodaæ sól i pozosta³± m±kê. Ciasto wyrobiæ. Dodaæ rozpuszczony, ciep³y t³uszcz i dalej wyrabiaæ, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od rêki. Pozostawiæ je do wyro¶niêcia. Podzieliæ ciasto na porcje, rozwa³kowaæ na grubo¶æ oko³o 1 cm, posmarowaæ d¿emem zmieszanym z marmolad± i zwin±æ formuj±c pod³u¿ne strucle. Strucle przekroiæ wzd³u¿ i obie czê¶ci splataæ w ten sposób, aby widoczne by³o nadzienie. Strucle u³o¿yæ na blasze wysmarowanej t³uszczem i pozostawiæ do wyro¶niêcia Piec w ¶rednio gor±cym piekarniku 40-50 min. Po upieczeniu oprószyæ cukrem pudrem lub posmarowaæ lukrem.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • strefamiszcza.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 TrochÄ™ ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyÅ›lÄ… ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.