44_1427

Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...



BUCHTY DROZDZOWE - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Buchty dro¿d¿owe
50 dag (2 1/2 szklanki) m±ki,
3 ¿ó³tka,
1 jajo,
15 dag (8 ³y¿ek) cukru,
5 dag dro¿d¿y,
1 szklanka mleka,
10 dag margaryny,
3 ³y¿ki oliwy,
szczypta soli,
20-30 dag powide³, marmolady, konfitur lub d¿emu,
cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
t³uszcz do formy

Przygotowaæ rozczyn z dro¿d¿y, czê¶ci letniego mleka, odrobiny cukru i m±ki. Pozostawiæ do wyro¶niêcia ¯ó³tka i jajo utrzeæ z cukrem. T³uszcz roztopiæ. Do m±ki dodaæ utarte jaja, wyro¶niêty rozczyn, resztê mleka i szczyptê soli. Ciasto wyrobiæ drewnian± ³y¿k±. Gdy wszystkie sk³adniki dok³adnie siê po³±cz±, dodaæ roztopiony t³uszcz i wyrabiaæ do czasu, a¿ ciasto zacznie odstawaæ od ³y¿ki i od brzegów naczynia. Ciasto przykryæ i pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Gdy wyro¶nie, nabieraæ du¿± ³y¿k± i k³a¶æ na d³oni nat³uszczonej oliw±. Formowaæ kr±¿ki. W ka¿dym kr±¿ku zrobiæ palcem wg³êbienie, wype³niæ je ³y¿eczk± powide³ lub d¿emu, zalepiæ i uformowaæ kulê. Kule uk³adaæ jedn± obok drugiej (tak, aby przylega³y do siebie) w nat³uszczonej tortownicy lub rondlu. Pozostawiæ w ciep³ym miejscu do wyro¶niêcia. Piec w ¶rednio gor±cym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudziæ, wyj±æ z formy, podzieliæ na czê¶ci i posypaæ cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym Buchty mo¿na spo¿ywaæ na gor±co polane sokiem lub sosem waniliowym.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • strefamiszcza.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 TrochÄ™ ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyÅ›lÄ… ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.