991
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
Kuchnia z szybkowaru
50 dag bia³ej fasoli
1 szklanka mleka
1 ma³a cebula
3 dag mas³a lub innego t³uszczu (nie oleju)
sól i siekana zielenina do smaku
Fasolê namoczyæ w przeddzieñ w 5 szklankach zimnej wody. Do szybkowaru wlaæ fasolê wraz z wod±, w której siê moczy³a, dodaæ mleko, wrzuciæ cebulê i lekko posoliæ. Zamkn±æ szybkowar i ogrzewaæ 45 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnêtrznego. Ugotowan± fasolê odcedziæ z p³ynu (u¿yæ go do sosów lub zup), podawaæ z surowym mas³em, posypan± zielenin±. U w a g a. Tak ugotowan± fasolê mo¿na podaæ w sosie pomidorowym. W tym celu nie odcedza siê jej, lecz podprawia bia³± zasma¿k± z m±ki i t³uszczu oraz koncentratem pomidorowym, sol± i pieprzem.