PASIKONIK
Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...
<-
Orzechowka
Lista
potraw z grupy: Domowy wyrób wódek
Pieprzowka
->
Pasikonikszklanka miodu szklanka cukru
³y¿ka suszonego kwiatu ró¿y³y¿ka posiekanej zielonej ruty ³y¿ka
posiekanej zielonej miêty kawa³ek kory cynamonu pó³ ga³ki muszkato³owej
10 go¼dzików kawa³ek imbiru 2l wódki Zio³a i przyprawy zalaæ
szklank± wody i zagotowaæ pod przykryciem ok. 20 min. Miód rozpu¶ciæ w osobnym
rondelku. Wywar zio³owy przecedziæ, wymieszaæ z miodem i zalaæ wódk±. Naczynie
szczelnie przykryæ i dobrze podgrzaæ, lecz nie gotowaæ. Kiedy ostygnie, przelaæ
do du¿ego s³oja i zostawiæ, aby siê dobrze usta³a. Po up³ywie kilku dni zlaæ
przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkowaæ i pozostawiæ w ch³odnym
pomieszczeniu. Nabiera smaku dopiero po kilku miesi±cach, ale mo¿e staæ
d³u¿ej (w co nie wierzê). From: Tadeusz Powichrowski
tadekpow@polbox.com.pl
MM