2718

Trochę ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyślą ...


15 dkg mieszanych warzyw
sól
25 dkg wieprzowiny z ko¶æmi lub 5 dkg kie³basy
pieprz
2 z±bki czosnku
40 dkg poszatkowanej w³oskiej kapusty
1 szklanka ¶mietany
4 dkg m±ki
40 dkg ziemniaków

Miêso op³ukaæ i pokrajaæ na ma³e kawa³ki. 2 1/2 litra wody zagotowaæ, dodaæ miêso i powoli ugotowaæ. Warzywa umyæ, oczy¶ciæ, op³ukaæ i zetrzeæ. Kapustê op³ukaæ i pokrajaæ na grub± kostkê. Starte warzywa i kapustê w³o¿yæ do zupy z miêsem, ugotowaæ w odkrytym naczyniu, je¿eli potrzeba, uzupe³niæ odparowan± wodê. Ziemniaki umyæ, obraæ, pokrajaæ na kawa³ki. Gdy miêso jest ju¿ ca³kiem miêkkie, do zupy dodac ziemniaki, ugotowaæ. Zupê podprawiæ ¶mietan± z m±k±, zagotowaæ, dodaæ pieprzu, soli i roztarty czosnek. Podawaæ z chlebem razowym. Porcjê tej zupy jako posi³ku jednodaniowego oblicza siê na ¼ litra. Je¿eli do zupy dodajemy kie³basê, zmyæ j±, pokrajaæ na porcje i w³o¿yæ do zupy po podprawieniu jej ¶mietan±.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • strefamiszcza.htw.pl
  • Copyright (c) 2009 TrochÄ™ ciekawostek – na weekend (czego to ludzie nie wymyÅ›lÄ… ... | Powered by Wordpress. Fresh News Theme by WooThemes - Premium Wordpress Themes.